Weerterland

De windmolens en watermolens in het Weerterland en de rest van Midden-Limburg

De windmolens en watermolens in het Weerterland en de rest van Midden-Limburg

 

folder molenland vp-001Wie aan molens denkt, denkt niet allereerst aan Midden-Limburg. Toch mag het Weerterland zich een echt molenland noemen. Molens nemen hier een prominente plaats in het landschap in én in onze buurten, dorpen en steden.  

En dat vaak al honderd jaar of nog veel langer!  

Wat uw bezoek aan de molens van Weert nog eens extra aantrekkelijk en interessant maakt: Weert is niet alleen Groenste Stad van Nederland en Groenste Stad van Europa. Weert is bovendien in 2014 door de jury van Communities in Bloom in Canada uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld. Midden in die prachtige natuur staan onze windmolens en draaien onze watermolens. 

Logo groenste regio NL Full-color

De molens in deze groene regio getuigen van het agrarisch verleden van deze streek. Het zijn, ook nu nog, plaatsen waar mensen elkaar graag en vaak ontmoeten. Voor een draaiende molen rijdt  of fietst men graag een blokje om en de vrijwillige molenaar of vakmulder vindt het leuk en maar wat gezellig wanneer u belangstelling voor ‘zijn molen’ toont en even op de molen komt kijken. Dat maakt van de molens vaak een levendig middelpunt van het dorp of de buurt waarin ze staan. Op en rond de molens valt altijd wel iets te beleven en is altijd wel wat te doen.

Midden Limburg Molenland

Midden-Limburg is een streek met veel wind- en watermolens

Wind- en watermolens

Weert, Nederweert, Budel en delen van de gemeente Leudal vormen samen het Weerterland. Een landschappelijk zeer aantrekkelijke streek met 19 windmolens en 6 watermolens. Bovendien treft u er twee waterkrachtcentrales, een reconstructie van de kollergang van een historische rosoliemolen en nog een oude molenromp aan. En als dat nog niet voldoende mocht zijn: vlak over de grens met België treft u ook nog eens vier windmolens en diverse watermolens aan.

De meeste molens in het Weerterland draaien en malen nog regelmatig en soms is er het ambachtelijk gemalen meel ook nog te koop. Op enkele molens worden vrijwillige molenaars opgeleid. Wanneer de molenaar op de molen aanwezig is, kunt u de molens bijna altijd bezichtigen. Bovendien zijn de molens vaak op vaste dagen zoals op woensdagmiddag of op zaterdagmorgen of -middag geopend. Om te zien wanneer een molen zeker open is, kijk op https://molensinweert.com/molenagenda/

Van oudsher waren de zand- en veengronden rondom Weert en De Peel weinig vruchtbaar. De karige bodem leverde enkel rogge en boekweit. Daardoor komt men hier vooral molens tegen die deze granen maalden. Rond de binnenstad van Weert stonden acht stadsmolens die erg belangrijk zijn geweest voor de groei en vooral de economische ontwikkeling van Weert. Richting de Maas zijn het vooral watermolens langs de verschillende beken die het dorpsbeeld mee bepalen. Zonder uitzondering zijn al onze molens monumenten die op de mooiste plekjes in ons Midden-Limburgse landschap staan.

Veel variatie ook in molensoorten kenmerkt het Weerterland

Variatie

Wat het Weerterland tussen Peel, Maas en Kempen als molenland vooral typeert is de verscheidenheid in het soort molens dat men er aantreft. Kenmerkend zijn de
beltmolens, hier bergmolens genoemd. Deze ronde, meestal uit steen opgetrokken, windmolens hebben een met zand opgeworpen verhoging, de molenberg.
De berg is de buitenwerkvloer voor de mulder die op de berg de wieken en de vang bedient, de zeilen oplegt en de molen kruit. Bijzonder zijn de houten acht- en zelfs zestienkantige molens van Swartbroek en Horn en de twee hoge oude stellingmolens in Swartbroek en Stevensweert. De dorpen Stramproy en Baexem zijn trots op hun eeuwenoude statige standerdmolens de Sint Jan en de Aurora

Ook in Stramproy, langs de A-beek en verder langs de Uffelsebeek, Leubeek en Roer ontdekt men prachtige watermolens en vlak over de grens met België en Duitsland staan enkele interessante wind- en watermolens. In Nederweert bij Roeven tenslotte ligt een waterkrachtcentrale (1923) bij Sluis 15.

Voet- fiets- en autotochten

Een molentocht te voet of met de fiets maken kan hier prima.  De Weerterland- route (55km) doorkruist deze streek en de Molenfietsroutes ‘Weert’ en ‘Stramproy’ zijn uitgestippeld door de Molenstichting Weerterland. Deze routes zijn bij de VVV te koop. Van Grathem naar Stevensweert loopt de Maasgouw Plus route (52km). Bij het NS-station Roermond vertrekt de  auto-molenroute: Midden-Limburg en Leudal.  De ANWB fietsgids ‘Molens; routes, historie en achtergronden’ beschrijft ook diverse molenfietstochten in deze streek.

Tips voor mooie molenroutes per fiets, auto of te voet vindt u ook op deze website op de pagina https://molensinweert.com/molenroutes/

03_LandvanAntje_Logo_rgb (002)    KempenBroekWITRGB (3)-001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s