De geschiedenis van de Weerter molens

Als Weerter molenstichting houden we ons niet uitsluitend bezig met het dagelijks onderhoud, het beheer en het draaien en malen van de molens. Ook proberen we de kennis over de geschiedenis van de Weerter molens te vergroten en te verdiepen en waar mogelijk uit te dragen.

Image7

Dat doen we onder anderen door zo veel mogelijk informatie, feiten en gegevens over de molens te vergaren. Maar ook door bv het uitstippelen van bv de wandeling De Kollergang, een stadswandeling langs de verdwenen en nog bestaande stadsmolens van Weert.

Met een mailtje zoals we gisteravond via onze Facebookpagina ontvingen, zijn we dan ook altijd erg blij. Het biedt weer mogelijke aanknopingspunten om meer aan de weet te komen over de geschiedenis van onze Weerter windmolens en hun molenaars.

Goedenavond! De laatste molenaar van onze familie in Weert was Mathijs van der Grinten, hij was getrouwd met Gertrude Truijen op de 29.9.1740 in Weert. Ervoor hebben verschillende voorzaten molens in Roermond gedraaid, vanaf ca. 1400. De familie was in deze tijd dikwijls getrouwd met de Cremese, Hoeufft en van Cruchten, we kwamen 1300 naar Roermond, origineel van Elsum vlak bij Wassenberg onder onz oude naam Op de Kelre. Met de Spanijaarden zijn we weg naar Mol vlak bij Antwerpen en later weer terug naar Weert. Dan naar Sittard, en van Sittard is een deel van de familie naar Venlo en de andere naar Kranenburg, waardoor ook mijn vader afkomstig is. De familie in Kranenburg heeft gehad in deze buurt lang tijd (200 jaren) zeven molen. Als het is mogelijk zal ik morgen eventjes langs komen naar Stramproy, vervolgens mag U mijn oom misschien leren kennen, hij was bakker in Kranenbug en heeft meer kennissen van het molen-geschiedenis. Tot zo, Adrianus

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s