Veel matige en slechte biotopen in Midden Limburg

De molenbiotoopkaart van Midden Limburg

De molenbiotoopkaart van Midden Limburg

Windmolens en watermolens zijn, om goed te kunnen draaien en malen, afhankelijk van de wind en het water. Een molen die achter hoge bomen of hoge bebouwing schuil gaat zal niet makkelijk draaien en zal te weinig wind vangen om te kunnen malen. En een watermolen is afhankelijk van een constante aanvoer van water via de waterloop waaraan de molen staat. De mogelijkheid om naar alle winbrichtingen voldoende wind te vangen en de wateraanvoer noemt men de wind- of watermolenbiotoop.

Uit een provinciale inventarisatie van de biotopen van de molens in heel Limburg blijkt duidelijk dat het met de biotopen van de windmolen niet al te best gesteld is. In het Weerterland scoort slechts één windmolen een redelijke biotoop: de Sint Antoniusmolen in Laar. Ook de Sint Antoniusmolen in Heythuysen en de molen Sint Petrus bij Roggel hebben een redelijke biotoop. De meeste molens in het Weerterland moeten genoegen nemen met een matige molenbiotoop en drie molens (De Nijverheid in Stramproy, de Odamolen in Weert en molen De Korenbloem in Ospel) krijgen voor hun biotoop in de inventarisatie zelfs de score slecht. De inventarisatie is voor de Monumentenwacht Limburg opgesteld door bureau Laméris-Huis Adviseurs.

Zoals op deze foto goed te zien is, heeft ook de Sint Annamolen in Tungelroy last van een matige biotoop.

Zoals op deze foto goed te zien is, heeft ook de Sint Annamolen in Tungelroy last van een matige biotoop.

Alhoewel het verzamelen van de biotoopgegevens en de beschrijving van de molenbiotopen per molen al in 2009 en 2010 is uitgevoerd en de situatie bij enkele molens door maatregelen als het kappen of verplaatsen van bomen dus verbeterd kan zijn, is het beeld over de hele linie weinig positief. Bovendien hebben sedert 2010 actuele ontwikkelingen bij sommige molens gezorgd voor een verdere verslechtering van de biotoop.

Dat vraagt dus, óók voor Weert en in het Weerterland, om een deltaplan molenbiotoop. Maatregelen ter verbetering van de biotoop worden de komende jaren mogelijk extra urgent omdat in de toekomst het niet ondenkbaar is dat alleen molens die een goede tot optimale biotoop hebben, nog voor de monumentenstatus in aanmerking komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s