Stadsmolens nu ook in gemeentelijke erfgoednotitie

De (verdwenen) stadsmolens van Weert zijn nu ook opgenomen in de gemeentelijke notitie Analyse en Visie op erfgoedaspecten in de woonomgeving. Daarmee lijkt er ook wat meer aandacht te ontstaan voor het grote belang dat deze stadsmolens bij de ontwikkeling en economische groei van Weert. Zonder molens (volmolens) zou Weert bv nimmer een Gouden Eeuw van de lakenhandel gekend hebben met eigen lakenhallen in steden als Haarlem en Antwerpen.

Vastleggen in volledig scherm 4-12-2014 195325

De graven Van Horne die Heer van Weert waren, bezaten voor zover nu bekend is minimaal drie van deze stadsmolens. Bovendien gaat de nu bekende oudste schriftelijke verwijzing in Zuid Nederland naar het bestaan van molens ook over molenrechten en over een windmolen en een watermolen, vermoedelijk de Vloedmolen, in Weert en in Tungelroy

Uit dit charter van 21 mei 1295 blijkt dat het Kapittel van Sint Servaas in Maastricht in Weert een aantal rechten en bezittingen had waaronder een molenrecht, een windmolen en een watermolen in Tungelroy. Voor zover bekend is dit het oudst bekende charter in Zuid-Nederland waarin het bestaan van een windmolen is vastgelegd.

Meer over de Weerter stadsmolens leest u op deze website op de pagina: https://molensinweert.com/kollergang/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s