Feestelijke onthulling reconstructie van kollergang

Zondagmorgen 5 oktober om 10 uur wordt de reconstructie van de historische kollergang van de ros-oliemolen van Kampers uit 1768 onthuld. Dat gebeurt tijdens een korte bijeenkomst aan de Beekpoort in aanwezigheid van de wethouder van cultuur Geert Gabriels. Auteur, dichter Paul Sterk zal bij deze gelegenheid het sonnet voor de verdwenen molens van Weert voor het eerst voordragen.

De door paarden aangedreven oliemolen van Kampers heeft nog tijdens de 2e wereldoorlog gedraaid en zaden geplet voor de winning van olie. Daarna kwam de molen stil te staan en in de vijftiger jaren werd de molen ontmanteld en afgebroken. Daarbij zijn de twee grote pletstenen bij toeval behouden gebleven en uiteindelijk in de tuin van museum De Tiendschuur beland.

 

De reconstructie van de kollergang van de ros-oliemolen van Kampers.

De reconstructie van de kollergang van de ros-oliemolen van Kampers.

Twee jaar geleden startte Molenstichting Weerterland een project om de twee pletstenen weer tot een kollergang samen te voegen en vervolgens in zijn historische omgeving aan de Beekpoort terug te plaatsen.
Dit project wordt zondag als officieel startsein van Molens6x600 feestelijk afgesloten.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd deze feestelijke handeling aan de Beekpoort (achterzijde Poort van Limburg) zondagmorgen bij te wonen. Aansluitend wordt om 10.30 uur in de Wilhemus Hubertusmolen de tentoonstelling MolenBeelden geopend met schilderijen, objecten en kunstwerken van Weerter molens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s