Molens gaan ook op reis

Het thema van Open Monumentendagen in is 2014 Op Reis. Voor molens, lijkt het, niet direct een voor de hand liggend thema. Toch kun je rond dit thema Op Reis wel degelijk iets met de molens organiseren.

Afbeelding

De uit Vlaardingen komende molen De Hoop

Afbeelding

De Clercxmolen waarvan onderdelen werden gebruikt voor de molen van Keent

Soms gaan molens immers zelf ook op reis. Ze worden over kortere of langere verplaatst. Ook in het Weerterland zijn daarvoor voorbeelden aan te geven. Zoals molen De Hoop uit Swartbroek. Deze statige stellingmolen, een van de twee Limburgse stellingmolens, komt oorspronkelijk uit Vlaardingen. Deze molens is in 1905 vanuit Vlaardigen naar Swartbroek verhuisd. In het Weerter kerkdorp werd de molen als beltmolen herbouwd.

Pas veel later, in 1987, werd de molenberg weer afgegraven en kreeg de molen zijn stelling en daarmee ook zijn oorspronkelijk verschijningsbeeld terug.

 

Maar de reis kan ook korter zijn. Zoals bij de verdwenen Weerter stadsmolen de Clercxmolen die aan De Dries (nu de Stationsstraat) stond. Van deze beltkorenmolen zijn veel onderdelen voor de Sint Annamolen van Keent werden gebruikt in 1911/1912.

De Sint Annamolen van Tungelroy vervangt weer twee watermolens die eerder langs de Tungelroyse Beek lagen. Dus met wat fantasie is ook daarbij sprake van een reis. En de huidige Sint Jansmolen uit 1783 in Stramproy werd omstreeks 1804 van zijn vroegere plek, verder van het dorp richting Tungelroyse Beek, naar zijn huidige locatie aan de Molenweg verhuisd.

Tenslotte ging het binnenwerk van de Boonesmolen is in 1968 ook op reis naar Brabant waar het  gaande en staande werk van de molen gebruikt werd voor de molen in Borkel en Schaft. Dus molens reizen heel wat af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s