Provinciale subsidie voor restauratie Wilhelmus Hubertusmolen

WH in de winter Leonie van Esch

De Wilhelminus Hubertusmolen in Weert krijgt in het kader van de subsidieregeling ‘Restauratie en stimulering herbestemming monumenten’ een bijdrage van de Provincie Limburg van maximaal € 150.125,00 voor de restauratie. Na deze werkzaamheden zal de molen weer kunnen draaien.

Gedeputeerde Noël Lebens: “Met deze restauratie kan deze prachtige molen aan de rand van de binnenstad van Weert straks weer in volle glorie draaien en de bezoekers van Weert welkom heten. Het mooie van dit restauratieproject is dat restauratievaklieden in opleiding er een stageplek kunnen krijgen.”

De Wilhelmus Hubertusmolen is een rijksmonumentaal gebouw. Het restaureren van de molen is urgent gezien de slechte staat waarin de molen op dit moment verkeert. Na de restauratiewerkzaamheden kunnen inwoners van Weert én gasten van buiten de molen bezoeken en gebruik maken van de bijbehorende horecagelegenheid.

De Wilhelmus Hubertusmolen mist al ruim een decennia lang de molenstaart met korte en lange schoor. Die werden weggehaald omdat de staart en schoren zwaar door houtrot waren aangetast en daardoor onveilig waren. Daardoor kan de molen momenteel niet gekruid (op de wind gezet) worden wat weer betekent dat de molen dus alleen bij een zuidwesten wind zou kunnen draaien. Bovendien is er al vele jaren geen (vrijwillig) molenaar meer aan de molen verbonden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s