Verrassing bij Sint Jansmolen

Vergeten molensteen

Soms beleef je leuke verrassingen, óók in relatie tot de molens.

Zo ontdekten we vlak voor de open monumentendagen een oude molensteen op het terrein bij de Sint Jansmolen in Stramproy. Het bestaan van de steen was bij al onze vrijwillige molenaars onbekend.

Het droge weer van de laatste weken is er de oorzaak van dat op veel molenbelten het gras steeds verder verdord. Bij de Sint Jansmolen is dat al niet anders. Maar opvallend om te zien was hoe in het verdorde gras zich een duidelijke cirkelvorm aftekende. Een cirkel met een diameter die ongeveer overeen kwam met de afmeting van een molenstenen.

Enig spitwerk bracht daarna snel zekerheid. Zo’n 20 cm diep ligt bij de Sint Jansmolen een oude 17den molensteen, een loper. Hoe oud de steen is en wanneer de steen op deze plek is begraven, is (nog) niet bekend. We gaan proberen dit wel te achterhalen. Mogelijk kan Jacques van de Winkel, zoon van de molenaar Lei van de Winkel, ons wat meer duidelijkheid hierbij verschaffen.

Ook gaan we bekijken of de steen veilig zonder een al te groot risico dat de steen breekt, gekanteld kan worden en daarna is het de bedoeling de steen zichtbaar te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s