Nieuwe roeden voor De Nijverheid Stramproy

Na meer dan 84 jaar dienst te hebben gedaan zijn woensdag de roeden van molen De Nijverheid in Stramproy vervangen door twee nieuwe 24 meter lange roeden met een gewicht van 1.200 kilo elk.
De klus die heel wat bekijks trok, werd met behulp van een 150 tons hydraulische kraan door het Weerter molenbouwbedrijf Adriaens Molenbouw Weert binnen enkele uren geklaard.
De oude wieken van De Nijverhoud die in 1926 van een molen in het Brabantse Deurne naar de molen van Nijs in Stramproy kwamen, hebben tijdens landelijke Molen- en Gemalendag nog volop gedraaid. Onmiddellijk daarna begon het afhekken van de wieken en woensdagmorgen 20 mei werden de twee roeden na 84 jaar probleemloos uit de askop getakeld en door twee nieuwe roeden vervangen.

Het hele karwei is onderdeel van de omvangrijke restauratie van molen De Nijverheid die met het steken van de nieuwe roeden een belangrijke mijlpaal heeft bereikt. Bedoeling is dat de molen over enkele weken weer compleet in oude staat is hersteld waarna de molen weer als vanouds kan draaien en malen. Bovendien wordt de molen intensief gebruikt om praktijklessen te geven voor de opleiding tot vrijwillig molenaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s